You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Det kan tyckas vara ett kaxigt påstående att vi ska ta stålet in i framtiden. Men, är det något vi lärt oss av de klimatrapporter, analyser och konstaterande som gjorts senaste åren är det att det krävs aktiva ställningstagande och konkreta handlingar för att få saker och ting att hända. Alla steg i rätt riktning är därmed viktiga. Att ta stålet in i framtiden handlar inte bara om den gröna omställningen, för oss handlar det också om att samtidigt se och skapa nya möjligheter och innovationer inom material, tekniker och sätt att arbeta för en hållbar utveckling. När vi skriver ”vi tar stålet in i framtiden”, är det en resa vi gör tillsammans med våra leverantörer, kunder och övriga samarbetspartners. Spännande fortsättning följer…

En liten bit av framtiden. 2026 kommer det första fossilfritt tillverkade stålet att
levereras ut till SSABs kunder. Under Stålets dag fick vi möjlighet att känna på en provbit.
Till vänster Jonas Larsson, Head of Environment SSAB, till höger Per-Åke Andersson, VD EAB 

Framåt mot en fossilfri miljö!

I EABs strävan att jobba mot en mer fossilfri miljö, har vi förankrat en dialog med SSAB om att bli en del av SSABs framtida fossilfria erbjudande. Tidigast 2026 kommer det första fossilfria stålet att lämna SSABs verk för leveranser ut till sina kunder. Som trogen kund står EAB i den prioriteringskö som SSABs ledningsgrupp strikt jobbar mot. Vi är därmed redo att implementera det fossilfria stålet i våra egna produkter så snart det finns tillgängligt.

Jonas Larsson, Head of Environment SSAB
”Mycket positivt att ni värnar om att ta stålet in i framtiden. SSAB följer marknadens intresse för fossilfritt stål kontinuerligt och det är en mycket viktig input i vår planering för såväl tidplan som volymer för det fossilfria stålet. När det gäller EAB så har vi haft en mycket god affärsrelation under lång tid och den är naturligtvis lika viktig för oss framåt. Övergripande kan jag säga att intresset för fossilfritt stål är högt och vi försöker därför att styra kunddialogen mot det fossilfria stålet redan nu för att se var det finns störst intresse och potential.”

”Jag har även varit i kontakt med er gällande data till de EPD-dokument ni nu håller på att ta fram. Även det är ett tecken på att ni ligger i framkant inom detta område!”

EPD:er också ett viktigt steg på vägen

Linn Petersson, Hållbarhetsansvarig på EAB
”Vi har kommit långt i vårt arbete med att ta fram EPD:er för våra stålkonstruktioner. Om allt går enligt plan kommer all data vara sammanställd innan jul, sedan ska den verifieras av EPD Hub. Vi vet inte hur lång tid verifieringsprocessen kommer att ta, men räknar med att den är färdig att publiceras i början på nästa år.”

*EPD = Environmental Product Declaration
En EPD är en externt verifierad och standardiserad beskrivning av material eller en produkts miljöprofil över dess livstid.

STÅLETS DAG 20 oktober 2022

Malin Thorsén
Moderator, grundare och VD för Bright Planet

Malin startade dagen med en inspirerande föreläsning om hållbarhet – vad det innebär rent konkret för individen och även för företaget som är i början av eller mitt uppe i det löpande arbetet.
Länk till Malins föredrag

”Proffsigt och mycket bra strukturerat event. Bra uppställ med talare med intressanta teman. Mycket tjusigt dekorerad lokal.”

Länk till Malins Föredrag

Helén Axelsson
Miljö- och energidirektör på Jernkontoret, järn- och stålindustrins branschorganisation

Helén berättade om vilka utmaningar som branschen står inför. Hur kundernas krav kring spårbarhet och hållbarhet kommer att öka och vad vi som leverantörer kan förvänta oss nu och i framtiden. Vilka punkter kan vi själva påverka och vilka krav ska vi ställa på våra leverantörer.

”Det var verkligen en imponerande dag. Jag tycker att ni hade fått ihop ett riktigt bra program där de olika delarna hängde ihop, snyggt och genomtänkt. Intressant att få höra Johan Tillberg berätta om hur ni tänker när EAB utvecklar sina produkter. Kul att även få en rundtur i verksamheten efteråt.”

Länk till Heléns intervju

Thomas Larsson Inköpschef/Verksamhetsområdeschef Produktområden, Stena Stål

Thomas presenterade skillnaderna mellan återvunnet stål och återbrukat stål. Vilka potentialer som finns och hur industrin jobbar med dessa två processer. Hur viktigt det är att hitta smarta lösningar kring logistik och få koll på vilka regler och klassificeringar som gäller när vi återbrukar och återvinner. Helt klart kommer det att krävas ett ordentligt omtag och stora förändringar för att få till en fungerande cirkularitet. Tillsammans kan vi nå mycket längre än var vi är idag.

”Det är en häftig känsla och jag är mycket stolt över att få stå här i Sveriges absolut mest stålförbrukande postnummerområde och prata återbruk och återvinning”

Länk till Thomas föredrag

 

 

Johan Tillberg
Teknologie doktor inom solid mekanik, Konstruktionschef, EAB

Johan berättade om hur EAB utvecklar och tänker i sin framtagning av stålkonstruktioner på ett hållbart sätt, ett ”tänk” som också fått ett namn: EAB Engineering Principles™. Vi fick svar på varför det håller och hur teknikutvecklingen sett ut vad gäller beräkningar och hållfasthetstester.

”Vår uppgift är att skapa stålkonstruktioner som är optimerade och säkra så att de håller över tid, utan att använda mer stål än det som behövs.”

Länk till Johans föredrag

”Samtal på balken”

Frågor från publiken besvarades av förmiddagens talare plus Björn Åstedt, VD Stålbyggnadsinstitutet som tyckte följande om Stålets dag på EAB:

”Ett mycket välarrangerat event, det märks att alla detaljer är kontrollerade och genomtänkta. Lunch i absolut toppklass! Fantastiskt bra uppslutning från branschen, 200 deltagare första gången är mycket bra. Intressant och relevant program och det var mycket givande att lyssna till de övriga talarna.”

Länk till ”Samtal på balken”

EFTERMIDDAGENS PROGRAM

Gökçe Mete
Senior Manager, Global Hydrogen Stakeholder Platform, South Pole

Med på länk från Spanien kunde Gökçe berätta om den globala kapplöpningen kring utvecklingen av fossilfritt stål och hur Sverige ligger till i förhållande till övriga länder. Det händer oerhört mycket just nu vad gäller olika vätgasprojekt och projekt kring hur industrin ska minska sina utsläpp.

Länk till Gökces föredrag

Jonas Larsson
Director Environmental Affairs

Jonas berättade om SSAB och HYBRIT, det samarbetsprojekt mellan SSAB, Vattenfall och LKAB som gör att SSAB blir först i världen med att kunna erbjuda marknaden fossilfritt tillverkat stål, det vill säga en fossilfri värdekedja, från gruva till slutprodukt. Just nu pågår tester för fullt av de första leveranserna och 2026 skalas verksamheten upp för kommersiella volymer. EAB står som prioriterad kund när det blir dags.

”EAB bjöd på en fantastisk dag med mycket intressanta föredrag. Bra mix och klokt att även ta med frågan om immaterialrätt, risk för greenwashing, etc. MYCKET proffsigt arrangerat. Sådant ger avtryck och jag tycker även att er glädje och stolthet över den egna verksamheten kom fram på ett positivt sätt. Det var inte bara bra, vi hade kul också! Jag kommer inte att glömma besöket hos er!”

Länk till Jonas föredrag

Mikael Nordlander
Director Industrial Decarbonasation, Vattenfall

Mikael Nordlander informerade om hur Vattenfall sköter sitt partnerskap med industrin och hur de ser på omställningen av basindustrin och framtida energisystem. Han berättade också om Vattenfalls roll i HYBRIT-projektet och hur han på en servett började idé- och tankearbetet kring det vätgasprojekt som har en avgörande roll i tillverkningen av fossilfritt stål.

”Mitt främsta intryck från dagen var att det var väldigt stort hållbarhetsfokus och intresse för hållbarhet som konkurrensfördel. Jag var också imponerad över bredden i deltagandet. Sedan gillade jag balken – gav känslan av en lunchpaus på Manhattan på 1920-talet…”

Länk till Mikael föredrag

Johan Norderyd
Advokat/specialist immaterialrätt, advokatfirman Lindahl KB

Här fick vi ta del av hur juridiken ser på företagens kommunikation kring hållbarhetsarbete och miljösatsningar. Vad är greenwashing och vilken terminologi  bör vi använda, respektive inte använda. Det gäller i alla lägen att ”ha på fötterna” och kunna bevisa sina påståenden.

” Fantastiskt roligt att delta på Stålets dag hos EAB. Spännande och högaktuell!”

Länk till Johans intervju

VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN

”Samtal på balken”

Frågor från publiken besvarades av eftermiddagens talare plus Per-Åke Andersson, VD och delägare i EAB.

Länk till ”samtal på balken”

VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN

Övrigt

Tobias Millqvist, flerfaldigt prisbelönad kock med fokus på hållbarhet i produktutveckling och restaurangkoncept
Tobias, i samarbete med Bredaryds Wärdshus, presenterade och serverade en hållbar meny utifrån lokala råvaror till frukost, lunch, eftermiddagsfika och avslutande energishot på flaska!

För ljud, ljus ansvarade Thomas Tegnér med team, dekoration Anna Starrén och underhållning bandet Consoul

Stålets dag 2022

VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN

Fotograf: Oliver Andersson, EAB