You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.
VI TAR STÅLET IN I FRAMTIDEN

Det kan tyckas vara ett kaxigt påstående att vi ska ta stålet in i framtiden. Men, är det något vi lärt oss av de klimatrapporter, analyser och konstaterande som gjorts senaste åren är det att det krävs aktiva ställningstagande och konkreta handlingar för att få saker och ting att hända. Alla steg i rätt riktning är därmed viktiga. Att ta stålet in i framtiden handlar inte bara om den gröna omställningen, för oss handlar det också om att samtidigt se och skapa nya möjligheter och innovationer inom material, tekniker och sätt att arbeta för en hållbar utveckling. När vi skriver ”vi tar stålet in i framtiden”, är det en resa vi gör tillsammans med våra leverantörer, kunder och övriga samarbetspartners.

En liten bit av framtiden. 2026 kommer det första fossilfritt tillverkade stålet att levereras ut till SSABs kunder. Under Stålets dag fick vi möjlighet att känna på en provbit. Till vänster Jonas Larsson, Head of Environment SSAB, till höger Per-Åke Andersson, VD EAB 

Certifierade Stålbyggnadskonstruktörer tar stålet in i framtiden

– Innan vi påbörjar ett projekt lyssnar vi alltid in vad kunden har för förväntningar och krav, dels nu, men också uppskattade framtida behov. Vi tänker alltid ett steg längre för att undvika lösningar som på sikt begränsar användningen eller livslängden. När vi tagit hänsyn till alla relevanta parametrar som kvalitet, livslängd, korrosionsskydd, med mera föreslår vi en lösning där konstruktionen är optimerad utifrån både funktion och materialanvändning. Det vill säga, vi använder rätt mängd stål på rätt ställe för att bibehålla den bärförmåga och beständighet som normer och regelverk kräver, inte för mycket och inte för lite, säger Tobias Eriksson, Certifierad Stålbyggnadskonstruktör EAB Lagerinredningar.

– En annan viktig del när det gäller vår del av hållbarhetsarbetet är att vi använder skruvade komponenter i stället för svetsade. Det ger flera fördelar såsom bättre arbetsmiljö, smidigare logistik och längre livslängd. Det underlättar också framtida demontering och återvinning, något som gör våra konstruktioner mer resurseffektiva även sett ur ett cirkulärt perspektiv, säger Tobias Lennartsson, Certifierad Stålbyggnadskonstruktör EAB Stålbyggnader

 

Läs mer om hur våra Certifierade Stålbyggnadskonstruktörer tar stålet in i framtiden

SSAB Zero® till vår profilprodukt Radioshuttle™

Vi tar tillsammans med vårt patenterade pallhanteringssystem Radioshuttle™ ytterligare steg i vårt hållbarhetsarbete. Sedan våren 2024 levererar vi maskinchassin tillverkade i det utsläppsfria stålet SSAB Zero®, för att minimera vårt klimatavtryck.

– Vi har under lång tid haft ett nära samarbete med SSAB och fört en dialog där vi tydliggjort vår önskan om att implementera fossilfritt stål i våra produkter så fort möjligheten ges. Ett steg på vägen mot ett från gruvan fossilfritt tillverkat stål är deras SSAB Zero®, som vi nu kommer att använda till maskinchassin i vårt pallhanteringssystem Radioshuttle™, säger Per-Åke Andersson, CEO EAB.

Läs mer här >>

Svensk stålindustri är framtiden!

Det är inte länge sedan ovanstående rubrik hade avslutats med ett frågetecken i stället för ett utropstecken.

Ett synnerligen dedikerat arbete har gjort Sverige ledande inom forskning och innovation både vad gäller byggprodukter och tekniker inom stålframställning. Vägen dit har gått genom olika samverkansprojekt som involverat aktörer långt utanför den egna branschen. Ett exempel på detta är världens första fossilfria stål som gör det möjligt att minska utsläppen till nära noll och där restprodukten är vatten istället för koldioxid. Det råder ingen tvekan om att vi ska ta stålet in i framtiden och att vi gör det tillsammans.

Läs mer här

EPD-dokument

Först ut var vår målade stålstomme, och när vi nu tagit fram ytterligare ett EPD-dokument är det för vår varmförzinkade stålstomme.

– Vi har haft mycket nytta av arbetet med vårt första EPD-dokument under framtagandet av detta, berättar Tobias Lennartsson, konstruktionschef EAB Stålbyggnader. När man tar fram den här typen av dokument arbetar man hela tiden med historiska data, och mycket av det vi tog fram för de målade stommarna kunde vi applicera även på de varmförzinkade.

Läs hela artikeln här >>

Konstruerat för att hålla i generationer

Hållbarhet handlar idag ofta om återvinningsbara material, cirkulära processer och olika typer av klimatberäkningar – med all rätt.

På EAB är dessa faktorer en självklar del av vårt arbete för en mer hållbar framtid. Men vi vill också lyfta fram två andra minst lika avgörande aspekter: tidens betydelse och hur stålet dimensioneras. För det är i livslängden och funktionen som stålets verkliga värde uppstår då lösningar som håller över tid gynnar både miljön och affären.

Rätt dimensionerat från början, med EAB Engineering Principles

I ett projekt med långsiktiga förtecken räcker det inte med att välja rätt material, vi
måste också använda det på rätt sätt.

– Det är en balansgång mellan att använda tillräckligt med stål för att garantera
säkerhet och hållbarhet, och att undvika överflödigt material som kan leda till onödiga
kostnader och miljöpåverkan. En överdimensionering kan innebära en ökning av
materialanvändningen med cirka 5-20 %, säger Johan Tillberg, Teknologie doktor
inom solid mekanik och CTO på EAB.

– På EAB bygger hela vår konstruktionsfilosofi på att dimensionera exakt rätt för varje
projekt: starkt nog att klara de påfrestningar det utsätts för, men aldrig mer material
än nödvändigt.

Och att det verkligen fungerar får vi ofta bekräftat av såväl våra svenska som internationella
kunder. I vår senaste kundundersökning fick vi full pott vad gäller vår produktkvalitet
och hur väl vi uppfyller vårt kundlöfte Det håller®.