You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

PRESSINFORMATION
EAB tar tillsammans med sitt patenterade pallhanteringssystem Radioshuttle™ ytterligare steg i sitt hållbarhetsarbete. Under mars månad börjar EAB leverera maskinchassin tillverkade i det utsläppsfria stålet SSAB Zero®, för att minimera företagets klimatavtryck.

”Vi har under lång tid haft ett nära samarbete med SSAB och fört en dialog där vi tydliggjort vår önskan om att implementera fossilfritt stål i våra produkter så fort möjligheten ges. Ett steg på vägen mot ett från gruvan fossilfritt tillverkat stål är deras SSAB Zero®, som vi nu kommer att använda till maskinchassin i vårt pallhanteringssystem Radioshuttle™”, säger Per-Åke Andersson, CEO EAB

SSAB Zero® är tillverkat av återvunnet stål. Det innebär i princip nollutsläpp under stålproduktion, utan massbalansallokering eller utnyttjande av utsläppsrätter. Stålet produceras därmed utan fossila utsläpp i produktionen, inklusive inköpt energi och transporter.

Stålet en given plats i framtiden

”På EAB är vi övertygade om att stålet kommer att ha en given plats som konstruktionsmaterial även i framtiden. Som stor inköpare av stål, vill vi ta vårt ansvar genom att driva på och ta en aktiv del i utvecklingen mot fossilfria alternativ. Det gör vi dels genom att ställa krav på våra leverantörer, dels genom att öka medvetenheten och kunskapsnivån såväl internt på EAB som ute hos våra kunder. Det handlar om ett dedikerat samarbete i alla led.”

Pallhanteringssystem med hållbarhetsförtecken

Valet att låta Radioshuttle™ bli först ut med att ha maskinchassin tillverkade i det utsläppsfria stålet är väl medvetet då detta system är en av EABs främsta profilprodukter och det system som gjort EAB framgångsrika inte minst på den internationella marknaden.

”Vi säljer idag vårt system Radioshuttle™ till kunder över hela världen. Det är ett helt egenutvecklat och patenterat pallhanteringssystem som utnyttjar lagerutrymmets fulla volym i alla temperaturzoner. Det semiautomatiserade systemet är skapat med hållbarhetsförtecken då syftet är att optimera kundens lagringsyta och därmed minska bland annat energiåtgången, vilket är av stor betydelse i framförallt kyl- och fryslager. Även arbetsmiljön blir bättre där detta system används. Att nu kunna addera ytterligare en hållbarhetsfaktor genom att leverera själva chassit till maskinen i ett utsläppsfritt stål från SSAB, visar att vi i Sverige driver utvecklingen framåt. Därmed har det både ett konkret och ett symboliskt värde i vår intention att ta stålet in i framtiden med målet 0 vad gäller koldioxidavtryck.” 

Läs hela pressmeddelandet här.

Dela

Postat under