You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Det är inte länge sedan ovanstående rubrik hade avslutats med ett frågetecken i stället för ett utropstecken.

Ett synnerligen dedikerat arbete har gjort Sverige ledande inom forskning och innovation både vad gäller byggprodukter och tekniker inom stålframställning. Vägen dit har gått genom olika samverkansprojekt som involverat aktörer långt utanför den egna branschen. Ett exempel på detta är världens första fossilfria stål som gör det möjligt att minska utsläppen till nära noll och där restprodukten är vatten istället för koldioxid. Det råder ingen tvekan om att vi ska ta stålet in i framtiden och att vi gör det tillsammans.

I strävan mot ett hållbart samhälle har den svenska stålindustrin utvecklats till en proaktiv aktör inom hållbarhetsområdet. Vi kunde i början av året bland annat ta del av nyheten att SSAB ska bygga ett helt nytt stålverk i Sverige, vilket inte hör till vanligheterna. Men nu, när vätgas ska ersätta kolet, står vi på tröskeln till vad en del kallar för ”den nya järnåldern”. I väntan på kommersiella volymer av, det från gruvan fossilfritt tillverkade stålet, tillhör EAB pionjärerna att använda SSAB Zero™, som tillverkas av utsläppsfritt återvunnet stål.

– Vi har under lång tid haft ett nära samarbete med SSAB och fört en dialog där vi tydliggjort vår önskan om att implementera fossilfritt stål i våra produkter så fort möjligheten ges. Ett steg på vägen är deras stålkvalitet SSAB Zero™, som vi nu kommer att använda i maskinchassin på vårt pallhanteringssystem Radioshuttle™, säger Per-Åke Andersson, VD på EAB.

Pallhanteringssystem med hållbarhetsförtecken 

Det är ett väl medvetet val att låta Radioshuttle™ bli först ut med att ha maskinchassin tillverkade i det utsläppsfria stålet. Systemet är en av EABs främsta profilprodukter och det som gjort EAB framgångsrika även på den internationella marknaden. 

– Vi säljer idag Radioshuttle™ till kunder över hela världen. Det är ett helt egenutvecklat och patenterat pallhanteringssystem som utnyttjar lagerutrymmets fulla volym i alla temperaturzoner. Det semiautomatiserade systemet i sig är skapat med hållbarhetsförtecken, då syftet är att optimera kundens lagringsyta och därmed minska bland annat energiåtgången, vilket är av stor betydelse i framför allt kyl- och fryslager. Även arbetsmiljön blir bättre där detta system används. När vi nu adderar ytterligare en hållbarhetsfaktor, genom att leverera själva chassit till maskinen i ett utsläppsfritt stål från SSAB, visar vi att svenska företag driver utvecklingen framåt. Därmed har det både ett konkret och ett symboliskt värde i vår intention att ta stålet in i framtiden med minsta möjliga koldioxidavtryck. 

Tillsammans är vi starkare 

– Innovation och ständig förbättring är förutsättningar för långsiktig framgång. På SSAB försöker vi möjliggöra för våra kunder och partners att bli ännu mer konkurrenskraftiga. Med EAB har vi ett samarbete som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det känns därför väldigt stimulerande att utöka samarbetet och tillsammans bygga ut en innovativ och kvalitativ värdekedja till kund med SSABs utsläppsfria stål och tillhörande logistik på ett optimerat, effektivt och hållbart sätt. Att nu leverera SSAB Zero™ till pallhanteringssystemet Radioshuttle™ är ett bra exempel på vad samarbetet med EAB kan leda till och mer kommer, säger Thomas Pettersson, Sales Manager SSAB Europe & Steel Service Center. 

Dela

Postat under