Genom arbetet ute hos olika kunder upptäcker Erik att det saknas en lokal leverantör av trappräcken i smide. En affärsmöjlighet, tänker han, och börjar tillverka egna räcken hemma i källaren.

Från källaren till industriområdet

Efterfrågan på Eriks fina räcken blir långt större än väntat. Snart tar han tjänstledigt från byggfirman – och 1957 grundar han Erik Anderssons Byggnadssmide. Eller EAB, kort och gott.

År 1960 har källaren blivit alltför trång och Erik satsar nu på att bygga en ny fabrik åt EAB på 150 m2 på Östra industriområdet (fortfarande i Smålandsstenar, förstås).

Tre produktområden skapas

Mot slutet av 1960-talet tar utrymmet slut även i den nya fabriken. Att bygga ut kräver stålstommar och portar, och någon kommer då med idén att de själva skulle tillverka båda delarna. Det går alldeles utmärkt – och när utbyggnaden står klar är EAB även redo att erbjuda två nya produktgrupper: stålbyggnader och industriportar

En ytterligare produkt tillkommer 1984: lagerinredningar. Det innebär att EAB nu kan erbjuda kunderna kompletta lagerbyggnader även invändigt. Och därmed är alla tre produktområdena som EAB idag utgår från på plats.

Dagens EAB skapas

Erik Andersson lämnar 1984 vidare sitt livsverk till barnen Catrine, Sven-Gunnar och Per-Åke. Sedan 1997 är Per-Åke och Sven-Gunnar ensamma ägare.

Den senaste flytten av fabriken sker 1989. Sedan dess finns vi passande nog på Stålgatan i Smålandsstenar, med huvudkontor, produktutveckling, konstruktion, tillverkning och lager under samma tak.

Under åren har EAB haft en stabil tillväxt, såväl nationellt som internationellt.

EAB:s jubileumsbok

Här kan du följa med på en tidsresa med EAB, från 1957 till nutid.

Läs vår jubileumsbok här.

Kundcase

LOHILO Foods har tillverkat glass under namnet Alvestaglass sedan 1979 och man har gått från att endast agera lokalt runt den småländska orten Alvesta, till att bli ett starkt och populärt varumärke bland svenska glassälskare. Och sagan slutar inte där, för de senaste åren har man startat nya, mer hälsosamma alternativ, som gör sig väldigt bra både internationellt och bland dagens hälsomedvetna konsumenter.

Läs hela caset

Ellos Group är en ledande e-handelsgrupp i Norden inom mode och heminredning, med e-handelsplatserna Ellos, Jotex, Stayhard och Homeroom. Med huvudkontor och lager i Borås har de sina rötter djupt i svensk textilindustris hjärta.

Ellos Group startades 1947 i Borås av entreprenören Olle Blomqvist och redan 1953 skickades den första postorderkatalogen ut. Ellos var tidiga även med digitala lösningar – den första lösningen för att handla på nätet lanserades 1999.

Läs hela caset