You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Håll utkik på vägarna – idag är det dags för Team Rynkeby Jönköping att ge sig av söderut mot Paris. 1084 kilometer, fördelat över 8 dagar. Många har cyklat förut, för många är det första gången. Gemensamt för alla är att de brinner för hjärtefrågan och den goda saken – att samla in donationer till barn med kritisk sjukdom, i Sverige framförallt till Barncancerfonden.

– Det är en beroendeframkallande känsla. Det är ett bra sätt att beskriva det på. Känslan när kroppen ställer upp och ställer om, och bara fortsätter leverera. Den känslan brukar komma runt dag tre-fyra, innan dess är det ganska mycket pannben, berättar Pär Lidåker och ler.

Förberedelserna är omfattande. När man skriver på för att cykla i den gula tröjan signerar man också ett gentlemen’s agreement om att cykla 250 mil innan avresedagen.

För Pär är det femte turen till Paris, den fjärde på cykel. Han är drivande i Team Rynkeby Jönköping och vid det här laget är han en rutinerad cyklist. När han cyklade första gången däremot, 2017, hade han aldrig tidigare suttit på en racercykel eller cyklat i klunga.

– Långt ifrån alla är cyklister innan de börjar med detta. Team Rynkeby samlar in donationer för barncancerforskning, och det är ofta med den anknytningen många börjar cykla i våra team. Att ge sig ut på den här resan är en stark och känslosam upplevelse, där både fysiska och psykiska gränser testas. Flera gånger har vi haft med föräldrar i teamet, som förlorat barn i cancer i närtid. Det är gripande och förutom att det ger en otroligt stark sammanhållning, ger det också en ännu starkare övertygelse om att vi gör något som faktiskt gör skillnad.

Den svenska delen av donationerna och sponsringen genererar ca 25-30 miljoner varje år, och totalt samlar alla åtta deltagande länder in över 100 miljoner och är med det den enskilt största bidragsgivaren till forskning mot barncancer. Cyklisterna täcker sina egna kostnader, så all sponsring går oavkortat till cancerforskningen.

Även för Pär och hans vänner är bakgrunden till deltagandet en nära och sorglig relation till barncancer. En brorson, Axel, till en av vännerna i kompisgänget drabbades av leukemi när han bara var två år gammal. Hans pappa var den första att cykla i Team Rynkeby, och efter Axels tragiska bortgång cyklade även hans mamma. Därefter spred sig deltagandet och engagemanget ut i kompisgänget och idag är de flera som är djupt involverade.

Från Sverige cyklar ca 20 team, och totalt är det 66 team som möts i Paris under en två timmar kort slottid. Det är en mäktig känsla när deltagarna närmar sig huvudstaden och de gula klungorna blir fler och fler längs vägarna.

– Det är verkligen en otrolig upplevelse, och jag vill rekommendera alla som har möjlighet att hänga på. Allt med Team Rynkeby har med ”tillsammans” att göra, vinsten är att vi alla gör det tillsammans. Många väljer att cykla igen, och igen, och jag tror att det beror på att det är en väldigt stark sammanhållande känsla i det vi gör.

EAB är väldigt stolta över att vara delaktiga i er insats!

Dela

Postat under