You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Anders Bard Träprodukter AB, ABT, är ett företag med rötterna djupt i marken där Halland, Småland och Västra Götaland möts. 1988 började man göra lastpallar i liten skala och några år senare flyttade företaget in i större lokaler. Där investerade man i fler maskiner och riktade om fokus på produktionen till pallkragar och så småningom lock till dessa, vilket idag är ryggraden i tillverkningen.

Med hjärtat hos träet som råvara, var det först inte självklart att det skulle bli en hall byggd av stål när det var dags satsa och bygga nytt. När det för ett par år sedan skulle byggas en tvätthall vann stålets fördelar i fuktig miljö, och EAB stod för leverans och montage av både tvätthall och portar.

– Efter att vi byggt tvätthallen var det egentligen ingen tvekan. När vi bestämde oss för att bygga en ny hall för vår plywoodproduktion var det lika självklart att den skulle vara i stål som att det var EAB som skulle bygga den, säger Anders Bard, grundare och VD på ABT.

När det började bli trångt i de befintliga lokalerna, insåg man att det behövde göras en investering i en ny hall och en modernisering av maskinparken för att hänga med i utvecklingen och vara en fortsatt konkurrenskraftig leverantör av pallkragar och lock.

– Detta är en stor satsning för oss, men den kommer innebära otroligt många fördelar. I hallen kommer vi ha en helt automatiserad hantering av många moment som idag görs manuellt, och vi räknar med att åtminstone kunna fördubbla produktionen i framtiden. Förutom att vi fortsätter med stabila leveranser till våra befintliga kunder, så öppnar detta även upp för att bredda vårt kundunderlag ytterligare. Idag kör vi på maxkapacitet, berättar Daniel Gustafsson, produktionsansvarig.

Flödet i den nya hallen är väl genomtänkt för att bli så effektivt som möjligt. En av de smarta lösningarna är att trucken inte kommer behöva frakta plywood genom portarna, utan kommer lasta upp paketen på rullbanor utanför byggnaden, där de sedan genom en liten port i väggen transporteras till första delen av det automatiserade flödet.

Att värna om den lokala bygden


Värnandet om den lokala bygden skiner i genom i allt som görs på ABT, och extra tydligt är det i projektet med den nya hallen. Man är mån om att råvaran är svensk, att vara en trygg arbetsplats för sina anställda och att ha starka relationer med de entreprenörer man anlitar.
För det här projektet står Möllers Mark och Bygg AB för entreprenaden av hallen och markarbetet, som flera gånger förut. Företaget drivs av far och son, Niclas och Simon Möller.

– Detta är det tredje projektet vi gör tillsammans med EAB åt Anders och ABT, och ett av de största vi gjort någonsin gjort. Det är extra kul med ett projekt med mycket markarbete, som är Simons ansvarsområde. Det är tryggt att ha EAB med sig i de här projekten, det är alltid snabba beslut och de har en väldigt lösningsorienterad organisation. Det är skönt att veta att om något händer, är det bara att ringa, säger Niclas.

Med den tidigare erfarenheten av att vara lite trångbodda i bakhuvudet, valde ABT att redan nu bygga för framtiden. Den nya hallen är cirka 3000 m2 och för den delen som inte kommer upptas av den nya maskinen, finns det många planer.

– Än så länge har vi inte bestämt vad vi ska göra med den ytan, men finns många möjligheter och idéer! Vi har inte haft några outnyttjade ytor på många år, så det är klart att detta gör att tankeverksamheten har exploderat, skrattar Stefan Curenstam, säljare och kvalitetsansvarig.

Utöver hallen har EAB även levererat två helglasade, maskindrivna vikportar med måtten 7 x 4,5 m samt åtta termofönster á 3,6 x 1,2 m.

– Jag är otroligt nöjd med hur samarbetet med EAB och Möllers Mark och Bygg har fungerat. Jag tycker att det är fantastiskt hur EAB, som är ett stort företag som exporterar till hela världen, ändå kan vara så närvarande och engagerade i ett lokalt projekt som vårt. Niclas på Möllers Mark och Bygg har som alltid hållit ihop projektet på ett föredömligt sätt, säger Anders.

"Snabba beslut med en lösningsorienterad organisation"
"Snabba beslut med en lösningsorienterad organisation"
Dela

Postat under