You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Idag togs det första spadtaget till EAB Properties nya bostadsområde, kallat ”Räck-Eriks Glänta”, på Avenboksgatan i Smålandsstenar. Ett spadtag med ett stort symboliskt värde. Här ska 43 nya, vackra hem skapas, samtidigt som det också blir en fortsättning på en historia som tar sin början redan 1956. Spadtaget är också en symbol för att EAB ser en ljus framtid för Smålandsstenar. Intresset från allmänheten har visat sig vara mycket stort.

Bostäderna på Avenboksgatan, kallat ”Räck-Eriks Glänta”, består av 43 hyreslägenheter fördelade på 2:or, 3:or och 4,5:or. Byggarbetet kommer att pågå under 2023 och 2024, med beräknad inflyttning i början av 2025.

Per-Åke Andersson, VD och delägare EAB
”Det känns helt rätt att i dessa lite tuffare tider på byggmarknaden kunna starta ett byggprojekt och därmed förmedla framtidstro, både generellt och för våra invånare i Smålandsstenar. Vi har fått väldigt positiv respons för vår satsning och intresset för att hyra våra bostäder är mycket stort.”

Maya Iwdal, arkitekt Dreem Arkitekter, Göteborg
”Vårt uppdrag var att rita bostäder som skulle kunna byggas på ett hållbart sätt, från material till uppvärmning och drift. Det fanns också en tydlig önskan om att befintliga grönytor och skogspartier skulle bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Utformningen av bostäderna skulle smälta in på ett naturligt sätt, i takt och ton med omgivningen.”

En plats vald med omsorg
I omgivningen, bara 700 meter från den plats där EAB Properties nu bygger nya hem, ligger den plats som EABs grundare Erik Andersson och hans fru Alice valde att sätta bo 1956. En villa där han i källaren tillverkade sina första smidesräcken, som snabbt blev flera och ledde dels till hans smeknamn ”Räck-Erik”, men också utgjorde grunden till det aktiebolag han startade 1957.

Generösa gemensamhetsytor
MTA är huvudentreprenör för byggprojektet och har varit en samarbetspartner till EAB under många år.

Loffe Malmberg, arbetschef MTA
”Det här är fantastiskt fina lägenheter där arkitekten varit mycket lyhörd och gjort bostäder väl anpassade till området. Förutom genomtänkt och smakfull interiör och exteriör, är det unikt att man satsat så mycket på gemensamhetsytor och ett specifikt gemensamhetshus. Många gånger sparar man in på den här typen av ytor, då det för ett fastighetsbolaget egentligen inte ger några intäkter. EAB har tydligt visat att man vill skapa en trivsam och trygg boendemiljö, där det ges möjlighet att träffas och umgås. Ett bevis för att man känner omsorg för sina kommande hyresgäster.”

”Vi känner oss väldigt stolta över att ha blivit utvalda att bygga dessa bostäder åt EAB. EAB har hjälpt oss på MTA många gånger. Nu är det vår tur att hjälpa EAB. Det har varit, och är, väldigt roligt att driva ett projekt där både ägare och arkitekter är så engagerade i alla detaljer.”

För mer information se: www.eabproperties.se
Visualiseringar: Dreem Arkitekter, Göteborg
För ev frågor eller mer information kontakta: Per-Åke Andersson, EAB, mob: 070-626 54 00

För bildmaterial kontakta: Cecilia Losvik, EAB, cecilia.losvik@eab.se, mob: 076-116 09 75

Dela

Postat under