You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Genom att kombinera datadrivna analyser med erfarenhetsbaserad ingenjörskonst kan varje detalj i konstruktionen optimeras utifrån faktiska behov, med noggrann balans mellan bärighet, vikt och livslängd. Våra konstruktörer arbetar nära både produktion och montage för att säkerställa att lösningen inte bara fungerar på ”ritbordet”, utan också i verkligheten.

Och att det verkligen fungerar får vi ofta bekräftat av såväl våra svenska som internationella
kunder. I vår senaste kundundersökning fick vi full pott vad gäller vår produktkvalitet
och hur väl vi uppfyller vårt kundlöfte Det håller®.

Det är här EABs kärnvärden, kunskap och kvalitet, får sin fulla betydelse. För det
handlar inte bara om att följa normer. Det handlar om att förstå dem på djupet. Några
som kan berätta mer om varför det håller är Tobias Eriksson, Certifierad Stålbyggnadskonstruktör* på EAB Lagerinredningar, och Tobias Lennartsson, Certifierad Stålbyggnadskonstruktör* och konstruktionschef på EAB Stålbyggnader.

*Certifiering som säkrar kvalitet och kompetens
För att säkerställa hög kvalitet vid projektering av stålkonstruktioner erbjuder Stålbyggnadsinstitutet kurspaketet Stålbyggnadsprojektering SBP-N. Certifieringen bekräftar att konstruktören har den kompetens som krävs, enligt europeiska standarder och branschens högt ställda krav. SBP-N utgör en del av den certifiering som genomförs av Nordcert och leder till titeln Certifierad Stålbyggnadskonstruktör (CSK). I dagsläget finns cirka 70 certifierade stålbyggnadskonstruktörer i Sverige, vilket gör denna certifiering till en exklusiv men viktig kvalitetsstämpel, ett bevis på att framtidens stål byggs med kunskap, ansvar och precision.

– Innan vi påbörjar ett projekt lyssnar vi alltid in vad kunden har för förväntningar och krav, dels nu, men också uppskattade framtida behov. Vi tänker alltid ett steg längre för att undvika lösningar som på sikt begränsar användningen eller livslängden. När vi tagit hänsyn till alla relevanta parametrar som kvalitet, livslängd, korrosionsskydd, med mera föreslår vi en lösning där konstruktionen är optimerad utifrån både funktion och materialanvändning. Det vill säga, vi använder rätt mängd stål på rätt ställe för att bibehålla den bärförmåga och beständighet som normer och regelverk kräver, inte för mycket och inte för lite, säger Tobias Eriksson, Certifierad Stålbyggnadskonstruktör EAB Lagerinredningar.

Och även när en konstruktion till slut når slutet av sin tekniska livslängd, kan stålet återanvändas eller återvinnas, ofta utan kvalitetsförlust. Men kanske är den största vinsten att det ofta dröjer mycket, mycket länge innan det ens blir aktuellt.

Hög materialeffektivitet genom
fullskaliga tester

– På EAB Lagerinredningar kombinerar vi praktiska tester med avancerad simulering för att
ständigt utveckla våra produkter. En av våra styrkor är möjligheten att genomföra fullskaliga
tester direkt i produktionen, där vi verifierar hållfasthet och styvhet i olika kopplingar. Den data
vi samlar in från testen, förs sedan in i vårt 3Dberäkningsprogram för att utvärderas. Detta ger
oss mycket exakta ingångsvärden och möjliggör optimerade konstruktioner med hög precision
och effektiv materialanvändning. För oss innebär det att vi tar materialoptimeringen till dess spets
och därigenom tar ett tydligt ansvar för hållbarhet. Genom att optimera materialanvändningen
stärker vi vår konkurrenskraft och levererar en slimmad produkt, perfekt anpassad för sitt ändamål, till nytta för både kund och miljö, säger Tobias Eriksson.

Att utnyttja stålets fulla potential

– För oss på EAB Stålbyggnader handlar hållbarhet om att utnyttja stålets fulla potential och
att välja rätt stomsystem från början. Som konstruktörer är vi med tidigt i projekten, vilket ger
oss möjlighet att påverka helheten.

– Det är en sak att rita en konstruktion som ser bra ut på pappret, en annan att se till att den
också kan tillverkas, transporteras och monteras effektivt. Eftersom vi på EAB ansvarar för hela kedjan, från konstruktion och projektering till tillverkning och montage, kan vi optimera varje del. Det gör arbetet både mer meningsfullt och engagerande, eftersom vi har en nära dialog med våra medarbetare i både produktion och ute på montage. Man känner sig väldigt delaktig i slutresultatet.

– En annan viktig del när det gäller vår del av hållbarhetsarbetet är att vi använder skruvade komponenter i stället för svetsade. Det ger flera fördelar såsom bättre arbetsmiljö, smidigare logistik och längre livslängd. Det underlättar också framtida demontering och återvinning, något som gör våra konstruktioner mer resurseffektiva även sett ur ett cirkulärt perspektiv.

Stålet har framtiden för sig

Både Tobias Eriksson och Tobias Lennartsson ser ljust på stålets framtid:

– Stål är ett fantastiskt material att arbeta med då det är starkt, formbart och hållbart över tid. Samtidigt pågår en spännande utveckling mot nya stålkvaliteter med lägre klimatpåverkan,
vilket öppnar upp för ännu mer hållbara lösningar. I takt med att tekniken utvecklas kommer vi också att använda fler avancerade verktyg, som AI till exempel, för att ytterligare finslipa både precision och prestanda. Vi ser stora möjligheter och en spännande framtid där stålet har
en given plats.

Dela

Postat under