You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Hos Zinkteknik i Bredaryd, ett av Europas ledande zinkgjuterier, är det full aktivitet. Sedan 2016 har de fördubblat sin produktion, och de befintliga 11 000 m² räckte helt enkelt inte längre till. Det var dags att bygga ut.

När man vet att Zinktekniks detaljer finns i var tredje ny bil som tillverkas i världen idag, förstår man att tillbygget är välkommet. De producerar extremt stora volymer varje dag och med en större lokal kan de också optimera flödet genom anläggningen – från råmaterial till färdigproducerad detalj. Att bygga till nästan 50% på alla avdelningar är en stor satsning, men VD och delägare Niclas Svensson, är trygg med beslutet.

– När vi ser resultatet kan vi inte vara annat än stolta och nöjda. Nu kan vi växa med produktion och personal i många år framöver. Vi är väldigt nöjda med både byggnaden och utförandet, säger Niclas glatt.

– Zinkteknik och EAB är trogna partners. Vi har samarbetat ända sedan vår första byggnation 1990 och även i det här projektet har EAB levererat det som lovats. 

Niclas Svensson, VD och delägare, Zinkteknik

– Zinkteknik har varit ett spännande och omfattande projekt! Man kan säga att vi har gjort det i tre olika delar men inom samma projekt. Del ett var en mindre förlängning av fyra skepp i den befintliga lokalen, där vi även lade på ett fläkthus på taket, säger Jan Carlsson, projektingenjör på EAB Stålbyggnader. 

För samtliga delar i projektet har EAB gjort en helhetsleverans med stomme, tak, väggar och fackverk. Vi har dessutom levererat alla betongväggar och betongbjälklag. Del två och tre av bygget var mer omfattande, och innehöll flera speciallösningar. 

När det stora tillbygget, del två, skulle göras, fanns det redan en mindre produktionslokal på platsen. Kunden var väldigt mån om att produktionen skulle fortsätta som normalt. 

”Pricken över i:et var när vi satte dit EABs glasportar som både förbättrade ljusinsläppet och lyfte hela byggnaden estetiskt.” 

– Det blev en speciallösning där vi bland annat tog hål i taket för att hänga de befintliga takstolarna i de nya, gjöt plattan mot de tidigare ytterväggarna och ja, vi byggde helt enkelt in den gamla lokalen i den nya. När golv, väggar och tak var färdigställda runt den befintliga lokalen, kunde vi även återanvända en del av väggelementen. Vi höll målet med att ha produktionen igång hela tiden, säger Jan och ler.

– I de två sista etapperna valde vi att höja takhöjden med cirka två meter för att skapa mer rymd i våra produktionshallar. Det blev en klar skillnad i både trivsel, ljus och ljud som vi fått beröm för flera gånger, från både besökare och medarbetare. Pricken över i:et var när vi satte dit EABs glasportar, som både förbättrade ljusinsläppet och lyfte hela byggnaden estetiskt. Våra operatörer brukar säga att det känns som att jobba utomhus, säger Niclas.

Förutom ytor för att maximera produktionen har Zinkteknik också investerat i nya personalutrymmen. För att möta en ständigt växande personalgrupp rymmer de nya lokalerna padelhall, gym och sporthall. Fler omklädningsrum, större matsal, nya kontor och konferensrum var också ett välkommet tillskott och en viktig del för framtidens tillväxt.