Thora Vingård öppnar porten till svenskt kvalitetsvin
På den skånska Bjärehalvön, där det böljande landskapet möter havet, ligger Thora Vingård – en pärla som producerar certifierade ekologiska viner. Här odlas druvor som Pinot Noir, Solaris och Chardonnay med precision och passion. Genom helglasade portar träder nu hantverket fram.

– De långa sommardagarna och havsbrisen ger oss en unik odlingsmiljö. Druvorna mognar från mitten av maj till slutet av september, innan de handskördas, jäser och lagras varsamt, på svenska och franska ekfat samt i ståltankar. Säsongen här är kortare än i södra Europa, men desto intensivare, med många soltimmar som ger druvorna både kraft och karaktär, berättar Emma Berto, oenolog och delägare av Thora Vingård.
Grundarna Johan och Heather Öberg planterade de första stockarna Pinot Noir 2014. Idag omfattar vingården elva hektar, planterade med 53 000 vinplantor av olika sorter. Målet är att på sikt nå 20 planterade hektar, en nivå där kvalitet och hantverk fortfarande kan gå hand i hand.
– Vintillverkning är ett hantverk, och jag är passionerad för hela processen, från första knopp till sista droppe. Det är verkligen inspirerande att se hur allt vårt arbete ger resultat, plantorna växer väl och håller hög kvalitet, säger Emma, som dessutom ansvarar för hela produktionskedjan.
Thora Vingård skalar upp för framtidens flaskor
För att kunna nå sitt mål om 20 hektar vinodling har Thora Vingård gjort en långsiktig satsning och uppfört en ny byggnad som rymmer produktionslokal, gårdsbutik och restaurang. Tidigare stod här en äldre gårdsbyggnad som inte längre uppfyllde deras behov, och eftersom området är kulturskyddat fick det nya huset inte bli större än det gamla. Upplevelsen har däremot vuxit – genom helglasade portar bjuds nu utomhusmiljön in och skapar både rymd och insyn i det hantverk som pågår innanför väggarna.
Idag producerar gården mellan 8 000 och 12 000 flaskor vin per år. Med den nya produktionslokalen finns nu kapacitetför att öka produktionen till uppemot 100 000 flaskor årligen. En vinplanta ger i snitt en flaska vin när den är sju till tio år gammal, vilket innebär att de redan idag vet att årets planterade stockar pekar mot en framtida produktion på cirka 53 000 flaskor inom den tidsramen.

Portarna förenar funktion och design
EAB har levererat och monterat fem helglasade portar till den nya byggnaden. Två är placerade i träfasaden och tre invändigt i produktionslokalen, samtliga lackerade i grått. Det enhetliga utförandet skapar ett sammanhållet intryck och värdefullt ljusinsläpp. De helglasade portarna binder ihop produktionens olika delar med fri sikt och förhöjer känslan av samhörighet.
– De helglasade portarna in till produktionslokalen är placerade i norrläge, vilket låter oss dra nytta av dagsljuset utan att lokalen värms upp av solen. Det ger oss ett behagligt och stabilt inomhusklimat, perfekt för vår produktion. Dessutom är det viktigt för mig med en trivsam arbetsmiljö för mina medarbetare året om, och det har vi verkligen lyckats skapa, säger Heather, CEO och grundare av Thora Vingård.
– Jag är verkligen jättenöjd med de helglasade portarna från EAB, de är helt i den stilen jag ville åt. När vi ska duka till fest är jag redo att byta ut vinpressen mot runda bord, det är fantastiskt att kunna sitta inomhus men ändå känna sig nära naturen, avrundar Heather med ett leende.
– Att leverera portar till ett ställe som Thora Vingård är ett fantastiskt exempel på hur våra lösningar kan kombinera både funktion och design. Det är roligt att se när våra portar bidrar till att skapa en helhet där varje detalj räknas, säger Mattias Mårtensson, säljare och projektledare på EAB Portar.