You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

Falkenberg, västkustens pärla, växer och i kommunens största satsning någonsin etableras en helt ny stadsdel – Tröingedal. När stadsdelen står färdig kommer den att omfatta bostäder, lokaler för olika verksamheter, en ny idrottshall och en ny skola. En av de viktiga kuggarna i hjulet när Tröingedal växer fram, är SK Bygg.

Tillsammans med fastighetsbolaget Ekängengruppen AB bygger de ett helt nytt urbant flerbostadskvarter, inspirerat av Paris och London med fönsternischer, burspråk och balkonger. Utöver bostäder byggs även ett flertal verksamhetsradhus, med flexibla lokaler där köparen har möjlighet att sätta sin prägel och anpassa för sin verksamhet. Det är här EAB kommer in i bilden.

– Vi startade firman för snart 30 år sedan och har jobbat ihop med EAB under de senaste 20 åren, så vi känner varandra väl vid det här laget. För det här projektet var det lätt att välja portleverantör – enligt detaljplanen ska portarna vara helglasade och av erfarenhet vet vi att det är en av EABs styrkor, berättar Thomas Andersson, delägare och grundare av SK Bygg.

EABs portar ger karaktär åt projektet

Lokalerna säljs med äganderätt, och de kommer hysa flera olika typer av företagare. Butiker, småskalig tillverkning och kontor kommer, tillsammans med flerfamiljshusen i området,
att ge den nya stadsdelen en levande atmosfär.

– Vi är jättenöjda med samarbetet med EAB, det är alltid härligt att jobba tillsammans
med er. Leveranserna och montaget har fungerat smidigt, precis som det brukar, säger Thomas.

I skrivande stund har EAB levererat 26 portar till projektet. De helglasade vikportarna, lackerade helt i svart, är stilrena och blir pricken över i:et till de maffiga längorna. Tegelfasaden och plåtpartierna ger ett modernt industriellt intryck. Portarna har levererats och monterats i olika omgångar, och montaget har gjorts av EABs egna portmontörer.

– Vi har monterat portarna på Tröingedal i flera omgångar, i takt med att de levererats från fabriken. Det är ett häftigt projekt, och eftersom vi kommit dit och monterat i olika skeden har vi kunnat se stadsdelen sakta växa fram, berättar Joni Pietikäinen, portmontör på EAB. Trots att portarna är stora, nästan 3,9 x 3,5 meter, har de löst montaget med bara två montörer.

– Vi har behövt lite hjälp att resa upp portarna på grund av storleken, annars har jag och min kollega Niklas kunnat göra montaget själva. Gänget på SK Bygg har varit toppen att jobba med, trevliga och alltid hjälpsamma om vi har behövt assistans. Ibland kan vi inte få en fullständig överblick förrän vi är på plats, vilket gör det svårt att förutse behovet av hjälpmedel. Därför är det väldigt värdefullt att ha en hjälpsam partner där, säger Joni och ler.

Även om det förenklar arbetet att portarna är likadana, så är det ett omfattande arbete som görs i flera steg.

– Det tar oss ungefär en vecka att montera sex portar av denna storlek, och en hel dag enbart för att montera alla karmar. Det är nog det som är det roligaste med jobbet som portmontör, alla portar och projekt är olika – ingen dag är den andra lik, avslutar Joni.