svenska Meny

Nyheter & Referenser

Antikmässan, Älvsjö

EABs pallställ lyfter och ramar in svenska
designmöbler made in Småland

Antikmassan Topp

När Nordens största antikmässa, Antikmässan i Älvsjö, öppnade sina dörrar den 14 februari möttes besökarna av 100 unika stolar och fåtöljer, designade och tillverkade i Småland under 1900-talet. Flera av dem är idag ikonförklarade och utgör formmässiga förebilder för många efterföljare. Tack vare EAB och ”stiltypiskt” småländskt entreprenörsköp kunde dessa 100 möbler exponeras samtidigt.

Personen bakom utställningen ”Svenska designmöbler – Made in Småland 1900-1999” är entreprenören och möbelälskaren Johan Sjöberg, även han made in Småland. En mycket välkänd profil i möbelbranschen, som vuxit upp och verkat mitt i det småländska möbelriket och som i sina olika roller också byggt upp det som idag kallas för Möbelriket där även Möbelriksdagen ingår. Samlingen av utställningens möbler är privat, men Johan ser det som en  kulturgärning att visa upp rariteter i passande sammanhang.

Konstskatt på turné
”När jag fick frågan om att visa upp min möbelsamling på Antikmässan, dessutom på bästa plats blev jag givetvis intresserad. Men det var kort om tid och stolarna befann sig just då på Vida konsthall i Borgholm. Om jag skulle vara med ville jag självklart visa upp så många stolar och fåtöljer som möjligt för att besökarna verkligen skulle förstå vilken kunskap och konstskatt inom möbelhistorien som Småland levererat. Tyvärr var golvytan som mässan erbjöd i loungen vid entrén inte tillräckligt stor utan bara dimensionerad för 30 stolar. Hyllor för att lösa den problematiken kunde de inte erbjuda.”

Goodwill i både ord och handling
”Jag kom direkt att tänka på EAB och skickade ett försynt sms till Per-Åke Andersson, vd och ägare på EAB. En kontakt som jag har sedan tidigare. Han ringde genast tillbaka och jag frågade om EAB skulle kunna tänka sig att hyra ut pallställ under mässdagarna och att det var bråttom. Mycket bråttom.”

”Utifrån mina mått och skisser ritade EAB sedan upp en 24 meter lång pallställslösning i två plan och inom loppet av två veckor stod allt levererat monterat och klart till Antikmässans start den 14 februari.”

”Jag är så imponerad av EABs lyhördhet och förmåga att så snabbt kunna agera för en god saks skull. I utbyte kunde vi erbjuda EAB den bästa ”annonsplatsen” väl synlig för alla mässbesökare.”

 Antikmassan Topp2
Antikmässan i Älvsjö 2019, där EABs pallställ fungerar som exponeringshyllor för utställningen ”Svenska designmöbler – Made in Småland 1900-1999”. Den äldsta stolen i samlingen är från 1906, tillverkad av Gemla för industriutställningen i Norrköping, den yngsta är Mats Theselius El Rey från 1999, tillverkad i en numrerad upplaga av 360 exemplar för Källemo.

 

 

 Vi lyfter varandra. Smålandsstenar levererar
På EAB är vi självklart glada över att kunna hitta en tilltalande lösning även i ett lite annorlunda sammanhang som detta. Vi känner oss samtidigt oerhört stolta över vad Småland har tillfört design- och konstvärlden i form av dessa stolar och fåtöljer.

Värt att tillägga är att i utställningen ingår även fyra möbelklassiker som tillverkas än idag på Stolab här i Smålandsstenar: Pinnstolen Lilla Åland (1942) formgiven av Carl Malmsten, pallen Palle (1950), pinnstolen Pinnockio (1956) och loungestolen Arka (1955) formgivna av Yngve Ekström.

Läs mer om EABs Lagerinredningar


Få vårt nyhetsbrev

Fyll i nedanstående uppgifter om du önskar börja din prenumeration av EABs nyhetsbrev.

Välj prenumeration

Filmen om oss

Låt oss kontakta dig

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Om du fortsätter att navigera accepterar du dessa cookies. Läs mer Jag förstår