svenska Meny

Nyheter & Referenser

Automatiserat System Maxipacker på hemmaplan

Trioplast ToppTrioplast effektiviserar sitt lager i Smålandsstenar från 7 500 till 15 000 pallplatser. EAB har i samarbete med Swisslog fått äran att leverera System Maxipacker till anläggningen. Det nya höglagret kommer i princip att vara helautomatiserat, det kommer nämligen att skötas av sig självt mellan produktion och utleverans.

Från 7 500 till 15 000 pallplaster
Trioplasts expansion grundades i behovet av ett nytt och modernare lager då det var svårt att hitta reservdelar och service på deras cirka 30 år gamla kranlager. Förutom ett modernt kranlager hade man nu möjlighet att även öka pallplatserna från 7 500 till 15 000 på samma yta. ”Den layoutlösning som vi har tagit fram tillsammans med Swisslog innebär att Trioplast fick in önskat antal pallar i befintligt höglager. Hade man istället valt ett traditionellt kranlager, utan djupstapling, så hade en utbyggnad krävts”, menar Niclas Svensson, projektledare EAB.

Trioplast Topp2Helautomatiserat mellan produktion och utleverans
Lokalen där höglagret monterats är 2 880 m² stor och har en takhöjd på 18,2 meter. För att utnyttja lokalen till fullo är pallställagets högsta höjd 17,8 meter och består av 9-10 pallnivåer. Dessutom är varje kanal 7-8 pallar djup. Den nya automationslösningen kommer att bestå av tre höglagerkranar från Swisslog samt tre Maxipackerrobotar.”Maxipackrobotarna är en variant på EABs standardmaskin, men eftersom man inte lyfter in maskinen i ställaget med truck så är den istället försedd med 8 hjul för att klara av att gå från kranen direkt in i ställaget och tvärtom.”, berättar Niclas.

Vägen från produktion till utleverans kommer att gå till på följande vis; Pallarna kommer till bansystemet från produktionen med självgående truckar, bansystemet identifierar pallen med en streckkod samtidigt som mått, vikt och pallens kvalité kontrolleras. Blir allt godkänt plastas pallen och styrsystemet väljer en pallplats inne i lagret, pallen förs sedan dit med hjälp av ett bansystem, en höglagerkran samt maxipackerroboten. Systemet håller reda på saldo av respektive artiklar och plockar ut önskade pallar vid order. Lagret kommer alltså i princip att vara helautomatiserat, vilket innebär att allt sköts av sig självt från produktionen fram till utlastningen. När pallen väl har kommit till utlastningen sker manuell plockning av pallar från bansystemet ut till lastbilen.

510 ton material
Det planerades att ta ca 20 veckor för EABs produktion att tillverka materialet till höglagret. Men produktionen blev klar snabbare än väntat och tack vare att Trioplast lokal stod tom kunde man leverera en del material redan i december, trots att montaget startade i mitten av januari 2017. Materialet som levererats från EAB har en totalvikt på ca 510 ton.

Montaget, på 9 veckor, har bestått av 9-10 man som har arbetat 2-skift för att utnyttja liftarna till max. Att tillägga är att montaget av ett kranlager alltid blir trångt i slutet, och i detta fall extremt trångt, då det är 3 meter kvar till väggen när hela ställaget är monterat. Det krävs därför en hel del planering för att kunna komma åt och få ut sin utrustning när montaget är klart. Installationen av den nya anläggningen påbörjades strax innan julen 2016 och beräknas vara klart i juni 2017.

Läs mer om EABs Lagerinredningar


Få vårt nyhetsbrev

Fyll i nedanstående uppgifter om du önskar börja din prenumeration av EABs nyhetsbrev.

Välj prenumeration

Filmen om oss

Låt oss kontakta dig

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Om du fortsätter att navigera accepterar du dessa cookies. Läs mer Jag förstår