svenska Meny

Nyheter & Referenser

STEEL by Göhlin

 Steel By Gohlin Topp

EAB levererar till nystartat möbelföretag

STEEL by Göhlin
__

Solid Elegance

EABs kunnande kring stål tar sig ständigt nya former. Nyligen har vi startat upp samarbetet och levererat det första större projektet till möbelvarumärket STEEL by Göhlin. Företagets grundare, Catrine Göhlin, är dotter till EABs grundare Erik Andersson, vilket självklart gör samarbetet extra roligt.

Steel By Gohlin Topp6

Stålkvinnan från Småland
Catrine, som numera benämns som ”Stålkvinnan från Småland”, startade STEEL by Göhlin i samarbete med arkitekten Pontus Lomar. Catrine arbetade tidigare på EAB och berättar; ”För 27 år sedan tillverkade jag mitt första bord på EAB”, och på den vägen är det. Idén om att designa en möbelkollektion i stål kom upp då Catrine under tidigare år har designat möbler i stål till sitt hem. När hon sedan bad Pontus Lomar att designa hennes kök hemma i Gnosjö blev resultatet lyckat och hela hemmet fick så småningom samma behandling. Under renoveringen designade Pontus ett antal möbler, som numera utgör delar av STEEL by Göhlins möbelkollektion.

 

 
No 1 – En hyllning
Den första möbeln som lanseras heter No 1 och är tillverkad i dragen ståltråd. Namnet No 1 står för att möbeln är den första som släpps i kollektionen, men namnet är även Catrines hyllning till pappa Erik som hade samma namn på sin första serie smidesräcken. 

Steel By Gohlin Topp9The House
STEEL by Göhlins första större order är en leverans av möbler till ”The House”. Vilket byggs av fastighetsbolaget Next Step Group, som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter och bostadsområden i Göteborgsområdet. 

The House är ett klimatklokt hus på 1 500 kvadratmeter signerat arkitekt Pontus Lomar. Det ska bli ett unikt membership office där entreprenörer, frilansare m.m kan hyra in sig. Next Step Group menar att ”Målet var att bygga något utöver det vanliga, ett hus som ger en signal om ambitionsnivån för hela området”. Kontorsbyggnaden erbjuder en fantastisk miljö och allt som behövs för ett bra och utvecklande kontorsarbete. Där finns dessutom en Front of House-manager som sköter all service. Detta är den första The House-enheten som byggs och det finns redan planer för fler.

The House höll sin invigning den 19 maj och då presenterades även STEEL by Göhlins möbler. ”Det är jätteroligt att få leverera en så pass stor första order, och till ett så spännande projekt”, menar Catrine. STEEL by Göhlins arkitekt Pontus Lomar har alltså arkitektritat både huset, inredningen och möblerna. Det har bland annat levererats ett flertal No 1 stolar, och utöver det även barpallar, vinkelbord, marmorbord och glasbord.

EABs Smed tillverkar några av möblerna
I tidigare anda var det Catrines far, Erik Andersson som kallades för EABs smed, vilket vi även hör på namnet, Erik Anderssons Byggnadssmide (EAB). Nu har traditionen förts vidare och EAB har numera en smed vid namn Roger Lage, här sluts cirkeln då Roger är Catrines kusinbarn, vilket gör det hela ännu mer personligt. När Roger tillverkar möblerna arbetar han vid en gedigen betongbänk som även den har en historia. Erik göt bänken själv i sina yngre dagar och den är utmärkt att använda för tillverkning av smide likt STEEL by Göhlins möbler. Vi på EAB är mycket stolta att få vara en del utav det. Lycka till!

Nedan syns några av de möbler som tillverkas hos EAB och som STEEL by Göhlin har levererat till The House:

Steel By Gohlin Topp4

Mötesbord i gråbetsad stavlimmad ek samt två pelarbord i gråbetsad stavlimmad ek.

 

 

 

 

Steel By Gohlin Topp8Långt bord i valchromat samt vit marmor. Två speglar som var och en är 3x1 meter och väger 175kg. Det behövdes hela 6 man för att montera speglarna på väggen.

 

 

 

Steel By Gohlin Topp7

Från vänster:
Felicia Radetic, Projektör EAB
Catrine Göhlin, STEEL by Göhlin
Roger Lage, EABs Smed
Bertil Valfridsson, Arbetsledare EAB Stålbyggnader

 

 

 

Läs mer om STEEL by Göhlin och The House här i artikeln ”Svenskt stål i ny satsning” här: 
http://lomar.se/design/svenskt-stal-i-ny-satsning/

Foto Produktbilder: Björn Wennerwald
Foto Exteriör The House: Petra Björstad
Foto: EAB Fotograf


Få vårt nyhetsbrev

Fyll i nedanstående uppgifter om du önskar börja din prenumeration av EABs nyhetsbrev.

Välj prenumeration

Filmen om oss

Låt oss kontakta dig

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Om du fortsätter att navigera accepterar du dessa cookies. Läs mer Jag förstår