svenska Meny

Nyheter & Referenser

EABs Montörer på "safari"

Montorer Boras Topp

Giraffer, elefanter och lejon, det tillhör ingen vanlig arbetsmiljö för montörerna på EAB. Men under våren har det varit vardag för några av dem med tanke på bygget av den 300 meter långa gångbron i Borås Djurpark. Förutom att arbetsmiljön är annorlunda så är projektet speciellt för EAB, i alla led, både för konstruktion, produktion och montage. EABs projektör Malin Candell berättar; ”Självklart är det roligt att få ta sig an ett annorlunda projekt där man tvingas tänka utanför boxen, jag har lärt mig många funktioner i vårt CAD-program som jag tidigare aldrig har använt”.

”Det har varit väldigt roligt att montera något annorlunda som en bro. Det är ju något man själv kommer att använda sig av och gå på i framtiden”, menar montageledare Gustav Andersson. EABs arbete med den maffiga gångbron är nu slutfört, det har både varit ett roligt och utmanande jobb för våra montörer Gustav, Krister och Simon. Vi är stolta över deras fantastiska insats.

Lyckat montage
Med tanke på att 81 pelare och därmed 27 torn har monterats och alla är av olika i mått och vikt så var montaget helt klart en utmaning. Vidare byggs bron både på plan mark och i uppförsbacke, vilket gör att alla pelare är olika långa och därmed individuella. Utöver de pelare och ramar som producerats har även pelare och balk till anslutningen i början och slutet av bron tillverkats. Montaget flöt till stor del på som det skulle och montörerna hann med att resa ungefär tre torn om dagen, vilket är hela nio pelare och tre ramar. Malin Candell nämner att; ”Montaget och tillverkningen har gått jättebra, vilket är kul”. För att få pelare och torn på plats tog montörerna hjälp av EABs ena kranbil Liebherr MK 63. Det är vår medarbetare Krister Andersson som kör kranen som kom väl till sin rätt i Borås Djurpark.

Noggrant projekt
Tillverkningen och montaget av bron är inte lätt, det krävs enorm noggrannhet, alla plattor ska sitta på exakt rätt ställe för att montören i sin tur skall kunna få tornen i rätt position. Det krävs inte många graders lutning fel på en 17 meter lång pelare för att hela tornet skall hamna i fel läge. Montörerna fick hjälp av en utsättare som använde gps för att positionera varje torn i luften, vilket även gjordes för att de förtillverkade broarna skulle passa. Detta förutsatte även att bultgrupperna i marken hade gjutits in på rätt ställe. Montageledare Gustav berömmer alla delaktiga; ”Alla i detta projekt ska ha en eloge. Mycket fina produkter har levererats från alla underleverantörer. Allt har stämt väldigt bra och EABs medarbetare i produktionen ska ha beröm för fantastiska produkter”. Slutligen kan vi konstatera att det har varit ett lyckat projekt där EAB ännu en gång fått visa upp att vår ingenjörskonst inte har några begränsningar.


Få vårt nyhetsbrev

Fyll i nedanstående uppgifter om du önskar börja din prenumeration av EABs nyhetsbrev.

Välj prenumeration

Filmen om oss

Låt oss kontakta dig

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Om du fortsätter att navigera accepterar du dessa cookies. Läs mer Jag förstår