Milstolpar inom EABs utveckling

Det finns ett antal milstolpar värda att nämna när det gäller EABs senare års företagshistoria. Milstolpar som format EAB till det företag det är idag.

Milstolpar 716X477pxLager

Lågkonjunktur - startskottet för EABs exportsatsning

I och med lågkonjunkturen i byggbranschen 1993, fick EAB för första gången kännbara effekter av en konjunkturnergång. EAB var då beroende av den inhemska marknaden, d v s framförallt södra delarna av Sverige. Ett nytt samarbete med BT Industrier (numera Toyota) startades då upp där EAB fick i uppgift att utveckla en helt ny produkt i form av en plockrobot som skulle implementeras i ett logistiksystem med BT:s truckar.

EAB lanserar världens första plockrobot
Projektet, som levererades tillsammans med BT, till det tyska företag Papstar blev startskottet för det
som sedan utgjort EABs främsta spjutspets på exportmarknaden; Maxipacker. EAB var därmed först i världen att lansera en plockrobot helt anpassat efter marknadens växande behov av högeffektiva lager, framför allt inom daglivaruindustrin. Tillsammans med BT/Toyota och sedan också i egen regi, via dotterbolag, har EAB installerat cirka 1.000 st Maxipackersystem över hela världen.

EAB North America
Företaget, EAB North America, startades i oktober 2014. Lanseringen av EAB Maxipacker gjordes på PRO Mat i mars 2015 (Nordamerikas främsta mässan inom materialhantering och logistik). Efter lanseringen har EAB arbetat upp och utbildat ett nätverk av återförsäljare, ”after sales service” och finns numera representerade över stora delar av USA och Kanada. I branschen kallar man EABs introduktion på marknaden för en av de snabbast växande produktlanseringarna inom materialhantering som gjorts. 

Stålbyggnader

Borås Arena "avtäckte" Stålbyggnader

När Borås Arena byggdes och sedan invigdes i april 2005, som en av Sveriges modernaste fotbolls- och evenemangsarena var detta bland annat tack vare EABs stålkonstruktion. EAB fullgjorde den näst intill omöjliga uppgiften att konstruera, tillverka och montera Europas längsta balkar, två för långsidorna på 106 m och två för kortsidorna på 81 m. Tack vare dessa, kunde alla i publiken få fri sikt utan störande stolpar. Borås Arena fick stor publicitet och EAB fick byggnadssmide att bli ingenjörskonst.

EAB tar en ny marknad med logistikbyggnaderYtterligare en milstolpe i EAB Stålbyggnaders uteveckling var när vi fick leverera stålkonstruktioner till Net-On-Net i Borås 2008. I samband med detta fick EAB kontakt med Bockasjö AB, som bygger, äger och förvaltar fastigheter med inriktning mot lager och logistik, även byggnaden till Net-On-Net. När Bockasjö sedan skulle bygga en ny logistikbyggnad till Schenker på 31.000 kvadratmeter på Airport City, Landvetter valde man EAB Stålbyggnader som leverantör. Ordern var en av EAB:s största genom tiderna och blev startskottet för en ny nisch där EAB sedan utmärkt sig som leverantör. Efter denna har EAB Stålbyggnader sedan levererat liknande stålbyggnader i Helsingborg med PostNord som hyresgäst. Två byggnader på Arlanda, omtalade terminalbyggnader för Aditros verksamhet i Borås och i Nykvarn, Postens verksamhet i Stockholm och Örebro, med flera.

 

Portar

Industriportar blir Portar, Designline ett nytt begrepp
EAB har under många år varit synonyma med tunga Industriportar av stål. För att påvisa möjlighetern och även hitta hem i miljöer där större krav ställs på design och enhetliga fasader, tog EAB i början av 2000-talet bort namnet Industriportar som sortimentsbenämning och lanserade i samband med detta begreppet Designline. Detta var EABs svar på marknadens krav på mer designade fasader med stort ljusinsläpp. För EABs del innebar detta också en konkurrensfördel gentemot snabbgående rullskjutportar. 

Helglasat
Som ett led i Designline-tänket kunde EAB snart även utveckla och tillverka den första helglasade porten. Något som blev möjligt tack vare stålets höga bärighet och styrka. . Därmed motsvarar Portar väl det som marknaden numera vill ha: starka, hållbara lösningar i kombination med snygg design.